LeManni NőSzépítő Mentor

A kis fekete ruha

A kis fekete ruha története

A Kis Fekete Ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyen is tökéletesen megállja a helyét.

Tudtad? A kis fekete ruha nem volt mindig népszerű.

1900-as évek – Feketét csak temetésen viseltek.

A Kis Fekete ruha nem volt mindig népszerű, az 1900-as évek elején a fekete színt csak temetés és gyász alkalmával viselték a hölgyek, egészen addig, amikor John Singer Sargent művész megfestette a “Madame X.” nevű olajfestményét.

A ruha miatt sok vita volt, túlságosan “szexinek” számított abban az időben, és ezután elfeledetté vált egészen az 1920-as évekig.

1926 – Megszületett a Kis Fekete Ruha
A tervezők azon dolgoznak, hogy minél kényelmesebb öltözeteket hozzanak létre, hiszen ekkortájt kezdtek a nők belépni a munkaerőpiacra, amely az öltözködési szokások alakulását is nagyban befolyásolta. A nők szeretnének kevésbe szerényen öltözködni, ebben az időben többet szeretnének mutatni magukból, ezért a ruhákon megjelennek a különböző hasítások, amelyek által a vállak és a lábak is itt – ott nagyobb hangsúlyt kapnak.

1926 –ban az amerikai Vogue közzétett egy fekete ruha fotóját, amelyet a francia designer, Coco Chanel készített. Ez a ruha egyszerű, egyenes szabású és rövid volt (lábszár-középig érő, ami akkoriban rövidnek számított). Csak néhány átlós vonal volt a díszítés rajta.

A Vogue egyszerűen „Chanel Fordjának” nevezte, és azt is kifejtették, hogy „ezt a ruhát az egész világ fogja viselni”, mert annyira könnyen illeszkedik minden nőhöz, a különböző testtípusoknak is megfelel, és nagyon egyszerű.

Ezen kívül azt is írták, hogy a Kis Fekete Ruha (Little Black Dress vagy röviden csak LBD) egy olyan féle egyenruha, amely az összes nő ízlését kielégíti.

Ez a ruha a nők öltözködési szokásait is nagyban megváltoztatta, hiszen ezelőtt nehezen, és akár órák hosszat is öltözködtek, hogy egy rendezvényen csinosan jelenjenek meg, köszönhető a nagy, és nehéz ruháknak.

Az 1930-as években a kis fekete ruha lett a közkedvelt, rendezvényeken viselt ruha. A népszerű Betty Boop rajzfilmfigura rendkívül rövid és feszes ruhákat viselt, így még nagyobb kedvet adva a hölgyeknek az LBD viseltéhez.

1939-1945 – A háború időszaka
A II. világháború alatt a divat nem számított elsődlegesnek, így a nagyon egyszerű ruhákat preferálták.

field, woman, audrey hepburn

1950-es évek A Végzet asszonyai feketében
A Filmstúdiók bemutatták a világvezető szexi hölgyeket, mint például Marilyn Monroe, Sophia Loren, Rita Hayworth és Brigitte Bardot, akik mindig szexi fekete ruhát viseltek.
1960-as évek – Audrey Hepburn és az ikonikus darab

1961-ben Audrey Hepburn egy olyan Kis Fekete Ruhát viselt, amelyhez hasonlót ezelőtt még senki nem látott.

Az egész világ felfigyelt Audrey Hepburnre és a Givenchy által tervezett Kis Fekete Ruhára. Az Álom luxuskivitelben című filmben (Breakfast at Tiffany’s) az LBD volt a második legfontosabb karakter Holly Golightly után.

1970 –es, 1980-as évek – A Kis Fekete Ruha térhódítása

Az LBD az évtizedek folyamán a ruhaszekrények alapvető terméke maradt.

Tina Turner és Blondie a rövid szoknyákat gyilkos tűsarkakkal dobták fel.


1990-es évek – A Kis Fekete Ruha mindig beválik
Az 1990-es években sokféle fazon volt divatban: spagettipántos, vastagpántos és vállpánt nélküli darabokat is hordtak a hölgyek, köszönhetően, Diana hercegnőnek, Elizabeth Hurleynek, Victoria Beckhamnek és Jennifer Anistonnak, akik jó pár emlékezetes megjelenést tettek egy- egy LBD-ben.

2000-es évek – LBD az örök darab
A kis fekete ruha egy olyan trend, amely ugyanúgy megtalálható a Wall Streeten, a protokolleseményeken és a Vörös Szőnyegen egyaránt. Napjaink legnagyobb ikonjai Kate Middleton, Michele Obama a sztárok közül pedig Kate Moss, Taylor Swift és Selena Gomez előszeretettel választanak könnyed kis fekete ruhákat.

Forrás: macarondress.hu
#akisfeketeruhatortenete

A kis fekete ruha

A kis fekete ruha története A Kis Fekete Ruha minden nő szekrényének alapvető ruhadarabja. Szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Munkahelyen is …

Mit NE viselj soha a munkahelyeden AZ ÖLTÖZKÖDÉSÜKKEL KOMMUNIKÁLUNK, EZÉRT FONTOS, HOGY MAGABIZTOSAK LEGYÜNK, EGÉSZSÉGES ÖNBIZALMAT SUGÁROZZUNK. 11+1 szabály Mélyen dekoltált felsőt. …

NŐI MINŐSÉGÜNK KIFEJEZÉSE egyfajta kommunikációs eszköz, eleinte a stílusunkon keresztül kommunikálunk a környezetükkel. Ha jól megválasztott színekbe öltözünk, üdítően hatunk a környezetünkre, SMINK …